
רועי מליח רשף

לא לכתוב לאנשים חסרי פנים
פעם אמרתי לזוגתי ״הלוואי והייתי כותב מחזה כמו שאני כותב פוסט.״
״למה?״ היא שאלה.
״כי שם אני יודע שמישהו יקרא את זה,״ אמרתי. ״אז הכוונה שלי יותר ברורה, ויותר קל לי להביע את עצמי.״
״תנסה להבין איך אתה מייצר את זה גם כשאתה כותב מחזה.״
הקשבתי לה. יצאתי לחקור את הנושא. וגיליתי עולם שלם של טכניקות, מילים ומשפטים. ובעיקר את הכוח של הרטוריקה.
מאז שהתחלנו את הפנתאון. (בית ההפקה) אני כותב מהר יותר וטוב יותר. לא רק בגלל המיומנויות שלי, אלא כי יש לי שחקנים שיקראו. לא אנשים נטולי פנים (כמו בוועדות) אלא אנשים שאני מכיר ואוהב. זו גם הסיבה שיצרתי מלא מחזות בפרויקט המחזאים. זה המשותף לכל הפרויקטים שלי. במקום לחשוב מה אני רוצה לכתוב, אני חושב מה אני רוצה לעשות לקוראים שלי. היום אני לא אכתוב מבלי המחשבה על אנשים. איך אני משכנע אחרים ברעיונות שלי. אם עלי להשתמש בטריקים, אז אשתמש. מאז התודעה שלי הרבה יותר חזקה בכתיבה. כי יש לי נמען. כמו שאתם קוראים בפייסבוק (או אינסטגרם) אצלי זה מתחיל בשחקנים. אני רוצה שהם ירצו את התפקיד. יש ביסוס של כוונה / פעולה. (כמובן גם הצורך הקטן באהבה והכרה).
בדרך כלל בכתיבה, המילים מדווחות על המידע. אבל למידע אין ערך על הדף, אם אין לו מטרה לשנות משהו בחלל. עלי ככותב ליצור שינוי שמצטבר לתגובה מהאדם הקורא או הפועל.
אני לא בהכרח מחדש כאן כלום. אני בהעמקה, לא בגילוי.
השחקנים שלי הם הקהל שלי. אם הפעולה תעבוד עליהם. זה יעבוד על הקהל.
קראתי פעם שבתקופה האליזבתנית, המטרה של התיאטרון הייתה ללמד את הקהל רטוריקה. עידן של משוררים. להרחיב להם את המנעד המילולי, את התודעה. המחזאים נדרשו לספק את המלכה ובכך התיאטרון לימד את הקהל עקרונות שלטון, עקרונות נישואים ודת. לא משנה אם זה קומדיה, טרגדיה, או מחזה היסטורי. על התיאטרון לעשות שינוי חברתי באמצעות מילים. לפחד מחטא, לתת מילים לנפש שלנו, ולהרחיב את אוצר המילים. בבתי הספר דאז לימדו בעיקר רטוריקה. בני נוער למדו איך לטעון טענה, לשכנע אחרים ברעיונות. ללמוד להקשיב.
הצעות: אם קשה לכם הכתיבה – אתם כותבים לעבר חלל ריק. אל תכתבו לאנשים חסרי פנים. אל תכתבו בתודעה של הלבד. מילים בדרמה הן הזמנה לשינוי. כמו הזמנה לחתונה. תמצאו אנשים שאתם כותבים להם. חברים, משפחה או סתם אנשים זרים. אל תשאלו אותם אם הם אוהבים את זה. נסו לחשוב עליהם לפני הכתיבה. ולשאול איך באמצעות היצירה הזאת אני משכנע אותם להגיד לי שהיא טובה. או כל מילה שתספק את הצורך הבסיסי של כולנו באהבה.